Talon asennus

Ensimmäinen päivä:
Tilaelementtien asennus valmiille perustukselle.

Tilaelementtien nosto alkoi aamulla klo 7. Elementit olivat paikoillaan aamupäivän aikana.

Turvallinen
Elementit on hyvin suojattu. Jos sää ei olisi sallinut kattotuolien ja aluskatteen asennusta olisi niiden asennustyön voinut siirtää myöhemmäksi.
Meillä kattotuolit ja aluskate olivat paikalleen asennettuna iltapäivällä kahden aikoihin. Talo on nyt suojassa!
Illalla saatiinkin jo ensimmäinen räväkkä sadekuuro.

Ensimmäinen viikko:

Talo näyttää paikoitellen hyvinkin valmiilta, koska kaikki mahdollinen on asennettu Kauhajoen tehtaalla jo valmiiksi paikoilleen. Kattoerkkeriä ja päätyparveketta/-terassia asennetaan työmaalla.

Sadekuurojen yllättäessä kenkänikin saavat ylimääräistä kuorrutetta.
Tämä työmaasiivoilu menee nyt jo kuntoiluksi, kun kengissä on reilut saviköntit lisäpainoina 🙂

Sähköä
Sähköt on saatu kytkettyä taloon.
Talon ”ensimmäinen” tilaelementti (siis se osa missä on sauna, pesuhuone ja kodinhoitohuone) on myös sähkötekniikan osalta tehty tehtaalla valmiiksi ja tarkastettu  heti käyttöönotettavaksi. On se ihmeellistä, kun valaisimetkin toimivat heti ja talotekniikka on käyttöönotettavissa.

Vesi
Veden saaminen on toistaiseksi aivan kysymysmerkki. Ensimmäisenä talon asennuspäivän tuli vesimittari ja vedenkytkijä tontille aivan tilatusti puolen päivän jälkeen. Ylläri oli meille ja vesilaitoksen asentajillekin melkoinen: Kaupungin vesijohtoverkostossa tällä alueella ei ole lainkaan vettä.  Sitä eivät ehkä huomanneet silloin kun tonttijohto  oli muutama viikko takaperin  kytketty  vesijohtoverkostoon?   No tilannetta on paikattu lainaamalla vesikuutio pihalle ja siihen pumppu, että saadaan taloon paineellinen vesi.  Elämä olisi vain helpompaa, jos olisi tuo ”oikea vesi käytössä”.

Terassilla
Ensimmäisen viikon lopuksi tuli Kian takakontissa myös ensimmäinen muuttokuorma. Terassille tuolit ja pikkuruinen pöytä. Välipalat työmaalla on valmistunut sekä erillisen keittolevyn ja pikku grillin turvin. Upouudet kodin koneet ovat vielä pakkauksissaan.  Katetulla päätyterassilla on kahviteltu ukkoskuuroista huolimatta.

Toinen viikko

Autotalli-/katos asennettiin pienelementeistä Älvsbytalon vakioperustuksille.
Peltikaton asennus sujui päivässä sekä talolle että talli-katokselle.
Sisustustyöt etenevät mm. sisäkattolevyjen asennus ja porraskin sai kaiteensa.

Yläkerran eristeeksi on valittu SPU-levyt ja ne saapuivatkin jo työmaalle.

Keittiön peruskoneet (jääkaappi, pakastinkaappi, astianpesukone, liesi ja liesituuletin) ovat asennettuna paikoilleen. Talossa pidetään jonkin aikaa lämmöt melko korkealla nyt +27. Lämmitys ja ilmanvaihto toimii Niben poistoilmalämpöpumpulla. Säätila on muuttunut jo kovin syksyiseksi.

Vuosi sitten syksyllä kävin tuosta viereisestä metsiköstä keräämässä suppilovahveroita. Millainenkohan sienisato on nyt tulossa?  Saatavissa on kirjaimellisesti lähiruokaa.

Vesi  taloon tulee edelleen tuosta meidän kuutiostamme.

Siivoamista on riittänyt sekä talon sisällä että pihamaalla. Tuon puukasan lisäksi olen säkittänyt kaikki suojamuovit – niitä on sitten helpompi käsitellä kärrystä kaatopaikalle. Muoveja ja erilaisia suojapahveja onkin kertynyt peräkärry melkein täyteen.

Kolmas viikko

Viimeviikkojen sateisten päivien sekaan on mahtunut myös poutapäiviä ja  auringonpaistetta. Kelin salliessa ollaan maalattu sekä taloa että tallia. Talo ja talli on toimitettu tontille suojamaalattuna.
Värisävyiksi on valittu 521X  vaalena keltainen ja nurkat 619X hieman harmaaseen taitettu valkoinen.

Takan ja hormin asennus. Noin tonnin painoinen takka tuli ovesta kokonaisena ja  v a l m i i n a   sisään. Takan asennukseen kuului myös läpivientien teko ja savupiipun asennus pellitystöineen.

Neljäs viikko

Talossa on pidetty  mm. rakenne- ja hormikatselmus. Hormikatselmuksen myötä takalle on tullut käyttölupa ja ensimmäiset takkatulet on fiilistelty uudessa talossa.

Talossa on tehty sähkötöiden viimeistelyt ja sähköt on tarkastettu.

Viimeisen viikon ohjelmaan kuuluu mm. tapetointi, laminaattien ja lattialistojen asennusta. Huolellisin siivoaminen pitää tehdä juuri noita pintasisustustöitä varten.  Pihalla riittää myös siivottavaa ja pari kärryllistä roskia on jo vietykin Ämmässuolle.

Talo valmistuu Älvsbytalon töiden osalta.

Huoltomies tulee tekemään talolle ja talousrakennukselle lopputarkastuksen. Ai niin, nyt on maksun aika. Ihmeellistä, ensimmäinen maksuerä talotehtaalle on vasta nyt.

Nämä lopputyöt sisältää mm. vesipainekokeen, ilmamäärien säädön ja tarkastuksen sekä kirjoittaa niistä tarvittavat tarkastuspöytäkirjat, lämpöpumpun säätö ja talotekniikan käyttöopastus talon asukkaille.  Myös mahdolliset virheet ja puutteet korjataan loppukatselmuksen yhteydessä.  Yläkerran parvekkeen ovi kaipasi meillä vähän säätöä.  Meillä ainoana puutteena olivat talotoimituksesta  puuttuneet talon sadevesijärjestelmästä muutama liitoskappale joten nyt viimeisetkin syöksytorvet asennettiin nyt paikalleen.

Näiden tarkastusten jälkeen voi tilata talolle osittaisen loppukatselmuksen (=muuttolupa) viranomaiselta.

Tarvitaan siihen muuttolupaan muutakin kuin noita erilaisia mittaus ja tarkastusasiakirjoja.
Mitä pitää muistaa ja huomioida?

Piha siistitty ja turvallinen
Talon osoitenumero asennettuna kunnan ohjeiden mukaan
Turvalliset ja tukevat ulkoportaat
Kattoturvatuotteiden asennus
Sopimus jätehuoltojärjestelmään liittymisestä
Postiluukku asennettuna paikoilleen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Varasto/autotalli ja autokatos

Maatöiden yhteydessä on mahan asennettu suojaputki mistä saa vedettyä piharakennukselle sähköt. Jos olisi ollut talossa kiinni oleva talli, se olisi ollut valmiiksi sähköistetty. ”Irtotallille” teetämme sähköt omalla sähköasentajalla.

Lattiavalua varten sora on tiivistettävä, styroksit  ja raudoitusverkot on asennettava.

Yläkerran rakentamista